GODSMACK: Awake

GODSMACK
Awake
Universal

Bostonilaisnelikko kävi Suomessa reilu vuosi sitten Black Sabbathin kyytipoikana. Tuolloin lavalla möyri monotoninen yhtye, jonka ei voisi kuvitella olevan suosittu edes Alaskassa. Kun eivät muuta keksineet, hakkasivat mitä lie rumpuja minuuttitolkulla lyhyen settinsä täytteeksi. Godsmackin puolustukseksi on todettava, että ei moni sähäkämpikään bändi tuntuisi kummoiselta Black Sabbathin alkuperäisen kokoonpanon esiinmarssia jännittäessä.
Kyseiseen Euroopan kiertueeseen mennessä bändin debyyttiä oli jo myyty meren takana hämmentäviä määriä. Nyt viisarit osoittavat kolminkertaista platinaa eli kolmen miljoonan levyn myyntiä USA:ssa yksinään. Varsin omituista kun muistelee, millainen kiekko Godsmackin esikoinen oli: niin ummehtunutta grungeviritteistä musiikkia, että sen pelkäsi homehtuvan ennen kuin se pääsee liikkeelle. Awake on debyyttiä viriilimpää rouskutusta. Nyt mennään enemmän uusmetallisempia linjauksia myöten. Eikä siitä voi Godsmackiä syyttää. Katsaus Pohjois-Amerikan musiikkikartalle riittää kertomaan, millaisella musiikilla on tilausta.
Awakella on liikettä huomattavasti enemmän kuin edeltäjällään. Harmi vaan, että Godsmackin liike muodostaa kehän. Se alkaa toistaa itseään aivan liian nopeasti. Esimerkiksi nimibiisi koostuu metallicamaisesta survomisesta ja uusmetallisesta alaviritteisestä rymistelystä katkoineen ja nykimisineen. Svengiä on mukavasti ja Godsmack tuntuu hetkellisesti kuin uudestisyntyneeltä. Kunnes sama nytkytys ja laulun venyttely jatkuu heti Greedin alkajaisiksi ja toivonkipinä hiipuu. Oudointa on se, että laulaja Sully matkii turhan läpinäkyvästi James Hetfieldin laululinjoja ja Metallican vaikutus paistaa muutenkin alavireisen myllyn läpi. Levy lonksahtaa pahasti sivuraiteelle aina kun uusi muistutus saapuu.
Irtonaisuus on se piirre, joka Awakelta puuttuu täysin. Godsmackillä on pullea soundi, mutta se on tuhdin ulosantinsa kanssa kuin sinkkiarkussa. Tila käy ahtaaksi, happi loppuu eikä ulos pääse. Vaan eipä taida tarvita päästäkään: Awakea myytiin jenkeissä ensimmäisellä viikolla yli neljännesmiljoona kappaletta.