GRILLIN’ WILLIE AND THE VEGETARIANS: Celsius & Fahrenheit

Arvio julkaistu Soundissa 9/2010.
Kirjoittanut: Asko Alanen.

Pauli Kallio ja Ville Pirinen ovat yhteisissä sarjakuvissaan kiskaisseet rockin juurimultineen maasta ja tutkailleet jo pitkään sen rönsyjä ja kukintoja sanallisen terävästi ja visuaalisen värikkäästi.

Arvio

GRILLIN’ WILLIE AND THE VEGETARIANS
Celsius & Fahrenheit
Rockadillo

Pauli Kallio ja Ville Pirinen ovat yhteisissä sarjakuvissaan kiskaisseet rockin juurimultineen maasta ja tutkailleet jo pitkään sen rönsyjä ja kukintoja sanallisen terävästi ja visuaalisen värikkäästi. Piirtäjä-laulaja-lauluntekijä Pirinen on jo ehtinyt soittaa eri bändeissä, mutta kaikki lyriikat kirjoittanut Kallio on vasta aloittanut sanoittajana. Pirisen tuima Black Motor -trio muodostaa sarjakuvantekijöiden toiveista muotoutuneen yhtyeen ydinmiehityksen, jonka keskeinen täydentäjä on ilahduttavan estoton rokkilaulaja Sweet Jeena.

Akustisempaan blueslevyyn tähdännyt projekti paisui innokkaiden soittajien myötä odottamattoman monipuoliseksi ja rohkean kokeelliseksi rytmipajaksi. Yhteissoitanta on enemmän vapaata ja improvisoitua kuin tiukasti loppuun hiottua, missä on hyvät ja huonot puolensa.
Irtonaisesti kulkevista rockriffeistä ja sielukkaista bassokompeista löytyy välillä aivan uskomattomia suoraviivaisia tehoja, joiden avulla riimit ja hennommatkin laulutulkinnat saavat tilaa ja voimaa.

Yli puolet albumista grillaa korvia komeasti, vauhdikkaasti ja vapautuneesti. Funkin, pehmoreggaen, jazzin ja psykedeelisemmän monotonian touhutuksissa haukataan helposti liian suurta palaa kakusta, ja menon reuhakkuus vaisuuntuu yllättäen suuntavaistottomampaan etenemiseen.

Lisää luettavaa