IISA: Iisa

Arvio julkaistu Soundissa 1/2014.
Kirjoittanut: Visa Högmander.

Arvio

IISA
Iisa
Johanna Kustannus

Elektropopyhtye Regina jäi määrittelemättömän pituiselle tauolle kesällä 2012. Neljä levyä vuosien 2005 ja 2011 välillä julkaisseen bändin säveltäjä ja multi-instrumentalisti Mikko Pykäri on ehtinyt tauon aikana jo julkaista ysäritanssipop-projekti Shine 2009:n toisen albumin. Avioparin toinen osapuoli Iisa Pykäri ei jäänyt vain kotiäidiksi, vaan laulajalta ilmestyy nyt parin vuoden ajan valmisteltu debyyttisoololevy Iisa, jonka Mikko Pykäri on tuottanut.

Mikä sitten erottaa Iisan Reginan materiaalista? Muutama oleellinen seikka. Kokonaan Iisan itsensä tekemät kappaleet ja laulajan soolokeikoilla nähtävä kokoonpano ovat suurimmat erottavat tekijät. Nämä asiat ovat itse levyn kohdalla kuitenkin epäolennaisia, sillä Iisan soolodebyytti on mainio popalbumi.

Toistuvassa kuuntelussa albumilta löytyy sellaista intiimiyttä ja melankoliaa, jota Reginan levyillä ei ole kuultu. Omakohtaisilta tuntuvat sanoitukset tuovat laulut lähelle kuulijaa. Iisa on maininnut haastatteluissa ruotsalaisten Stina Nordenstamin ja El Perro Del Marin albumit isoiksi musiikillisiksi vaikuttajiksi.

Kappalemateriaali on ennakkomaistiaisista poiketen enimmäkseen keskitempoista. Single- ja videobiisit Perjantai ja S€ pyörittää ovat baarielämänvaiheen viimeisiä henkosia osuvasti käsittelevän Sulkekaa baarit -kappaleen ohella levyn vauhdikkaimmat laulut.

Muusta materiaalista löytyy monia muotovalioita popkappaleita, joista piirun verran muita ylemmäksi nousevat melankolinen Puutarhajuhla, jolla Iisa duetoi Egotripin laulaja-kitaristi Knipin kanssa, yli-innokkuutta rakkauselämässä luotaava Psykopaatti sekä keinuvaa ysäripoppia ja Pet Shop Boysin mieleen tuovaa tunnelmaa huokuva Rakkaani nukkuu.

Vaikka Perjantai ja S€ pyörittää antoivatkin ennakkomaistiaisina hieman väärän kuvan Iisasta, levy olisi saattanut jäädä hieman raskassoutuiseksi ilman kyseisiä nopeatempoisempia ja tanssittavampia kappaleita. Tällaisenaan se on tasapainoinen ja toimiva debyyttialbumi.

Lisää luettavaa