ILKKA HEINONEN TRIO: Savu

ILKKA HEINONEN TRIO
Savu
Rockadillo

Monista kansanmusiikkiyhtyeistä tuttu jouhikkomestari Ilkka Heinonen risteilee Savulla jännittävissä äänimaisemissa. Levyllä kohtaavat kansanmusiikin juurevuus, jazzin vapaus ja konemaailman taiten hyödynnetyt pienet lisukkeet.

Heinosen käsittelyssä jouhikko soi monipuolisesti mutta kuitenkin säilyttäen sille ominaisen aavemaisen kolean soundin. Heinosen oivat soittokumppanit Mikko Hassinen (rummut, tehosteet) ja Nathan Riki Thomson (kontrabasso) hoitavat osuutensa mallikkaasti ja kurinalaisesti. Kappaleissa vuorottelevat koristeelliset melodiat ja lähes free jazz -tyyliset irtiotot. Sävellysten vahvat teemat tempaavat mukaansa kuten levyn johdantokappale Erlkönig, joka on saanut innoituksensa itsensä Göethen runoudesta ja heijastelee jykevillä sävelkaarillaan Sturm und Drang -epookkia. Koivut ja kellot -kappaleessa soi marikansa- ja morodovolaismystiikka. Heinosen sanaton laulu lisää kappaleen shamaanitunnelmaa.

Savu on kokonaisuudessaan erinomainen osoitus nykyaikaisten pelimannien avarakatseisuudesta ja yltää siksi luontevasti hanuristien Kimmo Pohjosen, Markku Paalasen ja rokki-shamaani Pekko Käpin räiskyvien tuotosten rinnalle.