JANIS JOPLIN: The Ultimate Collection

JANIS JOPLIN
The Ultimate Collection
Earache

Janis Joplinin ultimoiminen kahdelle cd-kiekolle on rankka urakka, sillä laulajattaren kiihko vangittiin levytyksissä aika hajanaisin tuloksin. Parhaimmillaan valkoisen hippibluesin ja feminiinin teksasilaisen pyörremyrskyn yhdistelmä riepottelee kuulijaa armottoman tunteikkaasti ja fyysisesti. Välillä blues-tuska ja soul-syke kuulostavat epätasaiselta puurtamiselta, mistä voi syyttää ennemmin biisintekijöitä, sovittajia ja muusikoita kuin roihuavaa vokalistia.
Janis puski kuitenkin yksin läpi rockteollisuuden miehisen asennearmeijan. Kaikkiaan 32-raitaiseksi kasvateltu kooste ei mitenkään kaunistele Joplinin uran riemuja ja rosoja. Tulkintaskaala toimii uljaasti Ball And Chain -hurjuudesta Summertimen herkkyyteen. Elämyksellisesti valtavien hetkien rinnalla on epävarmoja sessioita ja erikoisia livetuokioita.
Tunnetuimmat ja väkevimmät raidat mellastavat kiekkojen alkupuoliskoilla, mutta into laantuu selvästi puoliväliin mennessä. Kokoelman taustaksi kansilta on turha etsiä yhtään mitään tietoja tallenteiden alkuperästä, soittajista tai ajankohdista. Joku otos on selviä nuoruudendemoja ja toinen isompaa festivaalia. Mistä lienee peräisin kumma livemedley Amazing Grace/Hi-Heel Sneakers?