JOSH ROUSE: Under Cold Blue Stars

JOSH ROUSE
Under Cold Blue Stars
Ryko

Nebraskassa syntynyt, mutta nykyisin Nashvillessä asuva Josh Rouse on julkaissut kolmannen kokopitkän albuminsa. Omien levyjensä lisäksi Lambchopin Kurt Wagnerin kanssa viisiraitaisen ep:n tehnyt ja äänensä poikamaisella sävyllä Ron Sexsmithin mieleen tuova Rouse lunastaa Under Cold Blue Starsilla komeasti paikkansa alt.countryn alati paisuvassa laulaja-lauluntekijäperheessä.

Under Cold Blue Stars on pysähdyttävän tyylikäs kokoelma melankolisia lauluja, joiden toteutuksessa Josh Rouse hyödyntää surutta perinteisen kitara-basso-rummut -kolmiyhteyden rinnalla nykyteknologiaan kuuluvia looppeja ja ohjelmointia.

Albumin puoliminuuttisena johdantona soivan Twilightin urkuharmoni ja trumpetti luovat sinisten tähtien alle asiaan kuuluvan hämärän tunnelman. Christmas With Jesusin kitarat särisevät ilman armoa, mutta Ugly Storiesin kerronta ei ole rumaa nähnytkään. Ears To The Ground saa taakseen viihteellisen jousitaustan ja biisin soulahtava beat on kevyt kuin Womack & Womackin bravuurissa Teardrops. Summer Kitchen Balladin musiikillisen ilmeen tekevät akustinen kitara ja sello ja huilu elävöittää Josh Rousen ydinaihetta Women And Men. Rouse tietää, että miehen ja naisen välisistä suhteista ja ylipäätään ihmissuhteista ei ole vielä läheskään kaikkia lauluja laulettu.

Vaikuttavan albumin päättää harras The Whole Night Through. Ehdottoman kaunis laulu valaa lyhyessä ajassa uskoa kaikkien vastoinkäymisten ylittämiseen: "Tonight the moon chose an extra light, it shined for only us to see".