KAISA VALA: International Shaman

KAISA VALA
International Shaman
Mana Rec

Laulaja, laulujensa tekijä ja kosketinsoittaja Kaisa Vala valssasi viiden vuoden takaisella ep-ilevyllään haamujen kanssa. Debyyttialbumillaan Vala esittäytyy ihmisen olomuotojen rajamaastoa tutkailevana kansainvälisenä ja sen myötä urbanisoituneena shamaanina.

Kaisa Valaa on toistuvasti verrattu Tori Amosin ja Kate Bushin kaltaisiin tinkimättömän omaehtoisiin naisiin – eikä syyttä. Kosketinsoitinjohtoisena levynä International Shamanissa on monin paikoin samaa taianomaisuuteen kallistuvaa artistisuutta kuin Amosin ja Bushin töissä, mikä piirre on omiaan toimimaan myös tekijäänsä vastaan. Etenkin levyn bändittömillä ja samalla haastavammilla raidoilla huomio uhkaa kiinnittyä musiikista nauttimisen sijasta itse suoritukseen. Kappaleet ovat samalla alttiita jättämään kuulijan tylysti ulkopuolelleen.

Sanattoman nimiraidan jälkeen Shayan ja Some Sad Situations ovat pienen kombon jäntevästi säestämiä tasokkaita poplauluja. Samaan kategoriaan kuuluu myös leikkisästi hyppelehtivä Habits Of Human Beings, jolla Kaisa Vala ylsi Uuden Musiikin Kilpailun finaaliin. Levyn pysähdyttävimmäksi esitykseksi kasvaa Father, jonka pianovetoinen herkkyys ja sen vastapainona jyräävä rock ovat mitä ilmeisimmin osoitetut Kaisa Valan isälle, Mana Manassa ja Psychoplasmassa vaikuttaneelle ja Ghost Waltz -levyn tuottaneelle Otra Romppaselle. Arvoitukseksi sen sijaan jää, mitä laulaja tarkoittaa biisin “bring mama back” -päätössanoilla.