KRONOS QUARTET & BRYCE DESSNER: Aheym – Kronos Quartet plays music by Bryce Dessner

KRONOS QUARTET & BRYCE DESSNER
Aheym
Anti-

Tänä vuonna 40 vuotta täyttävä, alusta lähtien uuden musiikin asiaa ajanut jousikvartetti soittaa The Nationalin kitaristin Bryce Dessnerin sävellyksiä. Dessner oli säveltäjä ennen kuin hänestä tuli The Nationalin kitaristi ja osa sukupolvea, jonka töissä kevyen ja klassisen musiikin raja-aidat kaatuvat.

Nimibiisissä Dessner käyttää paljon amerikkalaisesta minimalismista tuttuja elementtejä, mutta keinuvammalla rytmillä ja rockimmin kuin on tapana. Kvartetin soitto-ote on uskomattoman elävä ja puolenvälin jälkeen suoritettu soitinten kuritus on hieno hengähdystauko. Dessnerin sävellys on rosoinen menemättä meteliksi ja soittajat vastaavat haasteeseen hienosti.

Siitä siirrytään herkkyyden ytimeen – Little Blue Something on valssimaisesti keinuva balladi, joka hajoaa paikoitellen vapaata improvisaatiota mallintaviin sykeröihin, palaten aina ruotuun entistäkin koskettavampana. Tenebre on teoksista dramaattisin. Lopun samplemaiset laulut sykähdyttävät.

Levyn päättävä Tour Eiffel on kunnianosoitus chileläiselle runoilijalle Vincente Huidobrolle ja se esitetään laajennetulla kokoonpanolla kuoroineen, kitaroineen ja pianoineen. Soundi liippaa läheltä sinfonisia elementtejä popmusiikkiin tuoneita lauluntekijöitä kuten Sufjan Stevensiä.

Huikean kaunis levy alusta loppuun.