KUUDES TUNTI: Kuinka tänään voit?

KUUDES TUNTI
Kuinka tänään voit?
Svart

Unohtuneelle Kuudes Tunti -yhtyeelle kävi kuin Mustalle Paraatille. Ensimmäisen albumin jälkeen touhu meni pahasti sekaisin. Toista albumia Kuudes Tunti ei saanut koskaan aikaan. Kuinka tänään voit? -debyytin seuraajaksi äänitetty singlekin jäi julkaisematta.

Mustan Paraatin kirkas Peilitalossa-debyytti ilmestyi maaliskuussa 1983 ja yhtye kuului seuraavan kesän kuumimpiin festivaalibändeihin. Kuudennen Tunnin albumijulkaisu venyi levy-yhtiösotkujen takia vuoteen 1984 ja levy katosi ajan pyörteisiin saman tien. Jossain vaiheessa siitä ruvettiin puhumaan kulttiklassikkona. Iso syy tähän on epäilemättä se, että Suomessa on julkaistu pirun vähän jollain muulla kuin tahattoman komiikan tasolla toimivaa synkistelyrockia.  

Komealla Kuuntele ääniä -kappaleella Kuudes Tunti tavoittaa jälkipunkiinsa ainutlaatuisen vauhkon tunnelman. John McGeochinsa ja Will Sergeantinsa opiskelleen kitaristi Jukka Tuutin soitto miellyttää kautta linjan. Tekstien totinen lohduttomuus kuuluu lähtökohtaisesti tähän tyylilajiin. Vai tunteeko joku teistä hauskan ja huumorintajuisen gootin?

Pahassa olossa piehtaroivan albumin jälkeen Kuudes Tunti äänitti Pää (syö omat silmänsä) -singlen. Niiden välillä mukaan kutsuttiin Mustan Paraatin liian kaupalliseksi kokenut ja sen takia suosikkiyhtyeestä eronnut laulaja Jore Vastelin. Uutta edustivat myös Kimmo Helistön tuimasti tuuttaamat saksofonit.

Tälle vinyylituplalle on puristettu albumin ja singlen lisäksi seitsemän keikkabiisiä Tavastia-klubilta vuonna 1984. Niiden perusteella Kuudes Tunti oli raju ja ryhdikäs livebändi.