LAPIN KULLAT: Miehentie

LAPIN KULLAT
Miehentie
Roku

Vahva mielikuva on, että suomipunkin salaiset kansiot olisi jo moneen kertaan koluttu, ja kaikki vähänkään julkaistavaksi kelpaava esille kaivattu. Niinhän sitä luulisi, mutta mistäs sitten tulee äkkiarvaamatta tämäntasoinen arkistojen aarre?

Lapin Kullat oli 1970- ja 80-lukujen taitteessa Rovaniemellä vaikuttanut punkpopyhtye, joka nautti paikallista suosiota, mutta nuukahti pian aikuisten asioiden tullessa kuvioihin mukaan. Se tavallinen tarina siis sillä erotuksella, että Lapin Kullat on ollut punkscenellekin tuntematon tekijä. Alun perin vain lähialueille kasettina kaupattu materiaali löysi uuden kuulijakunnan nytkin sattumalta.

Mitään sattumanvaraista suhinaa Miehentie ei todellakaan ole. Kaksitoista omaa biisiä ovat aikakaudelle tyypillistä punkin uutta aaltoa, jota edustivat vaikkapa Ratsia sekä Sensuuri ja Hassisen Konekin ensimmäisellä albumillaan. Lapin velikullat olivat soittaneet aiemmin jo perusrokkia, mikä kuuluu timminä soittona ja monipuolisina sovituksina. Stemmoja viljellään tiuhaan ja bändistä uhkuu patoutunut energia vielä vuosikymmenten jälkeenkin. Lapin Kullat olisi ollut valtakunnallisestikin kova tekijä.

Vain vinyylinä julkaistu Miehentie on ehdottomasti vuoden kulttuuriteko.