Levyarvio: Ääni kuin kesäinen kuiskaus – Yhdysvaltoihin asettuneen Isobel Campbellin levyllä kuuluvat niin brittijuuret kuin nykyisenkin asuinpaikan tunnelmat

Isobel Campbell
There Is No Other...
Cooking Vinyl

Skottibändi Belle & Sebastianin sellisti-laulusolisti -pestin ohessa The Gentle Waves -nimellä soolouran aloittaneen Isobel Campbellin viides oma pitkäsoitto tulee nelisen vuotta viivästyneenä. Milkwhite Sheetsiä (2006) ja Mark Laneganin kanssa tehtyä Hawkiin (2010) päättynyttä trilogiaa seuraava There Is No Other… oli jäädä levy yhtiön kaatumisen jalkoihin, mutta onneksi albumi on vihdoin saatettu valmiiksi ja julki.

There Is No Other… on hippiydestä kielivine kansikuvastoineen juuri niin kaunis laulukokoelma kuin odottaa saattoi. Kesäisen kuiskaava ja paikoin unenomaisestikin kaunis ääni muistuttaa Isobel Campbellin juurien olevan yhä syvällä brittiläisessä folkissa. Parin raidan gospel-henkiset taustalaulut ja Tom Pettyn Runnin’ Down A Dreamin varovasti syntsaistettu versiointi tuovat vankkaan perustaan omat mausteensa. Aivan kuin jousisovituksellaan beatleaanista intialaisuutta tavoitteleva The National Bird Of India.

City Of Angels ylistää Campbellin nyt jo monivuotista kotikaupunkia. Elämä Yhdysvalloissa ei ole kuitenkaan pelkkää Kalifornian auringossa paistattelua, sillä Below Zerolla hukutaan lumeen samalla kun Campbell tuntuu kommentoivan taannoisia vastoinkäymisiä: ”Tired of all the bullshit”.