Levyarvio: Abbath nousi kuilun partaalta takaisin black metalin huipulle – Uusilla mausteilla terästetty Dread Reaver jopa groovaa

Abbath
Dread Reaver
Season Of Mist

Immortalin perustajajäsenenä tunnetun Olve ”Abbath Doom Occulta” Eikemon taiteilijanimeä kantavan yhtyeen tulevaisuus näytti muutama vuosi sitten hyvin huonolta. Päihdeongelmat ottivat Eikemosta niskalenkin, minkä vuoksi keikkoja jouduttiin perumaan ja bändi natisi liitoksistaan. Mies onneksi ryhdistäytyi ja haki ongelmiinsa apua, mikä kuuluu positiivisella tavalla ja uutena energiana myös yhtyeen kolmoslevyllä.

Dread Reaver kumartaa vanhan liiton hevin, brittihevin uuden aallon ja thrash/speed metalin suuntaan black metalin hengessä. Onpa mukana myös Metallica-cover Trapped Under Ice, joka lähtee ilahduttavan tiukalla ja freesillä otteella. Levy on parhaimmillaan hämmentävän tarttuva ja jopa groovaava ja svengaava. Eikä tarvitse laittaa edes sinivalkoisia laseja päähän todetakseen, että iso osa siitä on rumpali Ukri Suvilehdon ansiota – kuunnelkaa vaikka, miten esimerkiksi singlelohkaisu Dream Cull rullaa eteenpäin hypnoottisesti ja mukaansatempaavasti.

Albumin terävintä kärkeä ehkä hieman syö suttuinen, black metal -peruja oleva soundimaailma, varsinkin kitaroiden osalta. Tämä ei kuitenkaan ole mikään kynnyskysymys ja paikoitellen myös sopii kuvioon kaikessa kaoottisuudessaan.