Levyarvio: Americanaa suomalaiseen makuun – Cowboy Junkiesin lohduttomat laulut lunastavat odotukset pitkästä aikaa

Cowboy Junkies
All That Reckoning
Proper

Hätkähdin, kun huomasin, että Cowboy Junkiesin Trinity Sessions -läpimurtoalbumin julkaisusta on kulunut jo kolme vuosikymmentä. Se äänitettiin yhden mikrofonin ääressä torontolaisessa kirkossa vuonna 1987, ja seuraavana vuonna se myi miljoonia ja tuo intiimi levy löysi tiensä monille vuoden parhaiden levyjen listoille.

Sittemmin Cowboy Junkies on julkaissut parikymmentä levyä, mutta Trinity Sessionsin kaltaiseen täysosumaan ei yhtye ole pystynyt.

Ennen kuin nyt!

All That Reckoning antaa vahvan näytön yhtyeen ilmaisukyvyn löytymisestä uudelleen. Cowboy Junkiesin on pian 35 vuotta muodostanut Timminsin sisaruskolmikko (laulaja Margo, kitaristi Michael ja rumpali Peter) sekä basisti Alan Anton. Cowboy Junkies yhdistää ainutlaatuisella tavalla Velvet Undergroundista polveutuvan vaihtoehtorockin nyky americanaan. Suomalaiselle kuulijalle yhtyeen soinnista ja etenkin laulujen lohduttomuudesta voi nousta mieleen Mirel Wagner, sillä näissä lauluissa mennään syvälle rakastamisen tuskan ja luopumisen vaikeuden tuntoihin.

Kun Margo laulaa: ”This bed was poison, and my life was frozen, and I lay afraid of ever touching you”, tietää kuulija näiden kappaleiden syntyneen omakohtaisista kokemuksista.