Levyarvio: Brittihevi elää ja voi hyvin! Absolvan uutuus on täydellinen trippi Iron Maideninsa opiskelleille

Absolva
Side By Side
Rocksector

Melodisen brittihevin relevanssi on syntymästään lähtien pitkälti riippunut toimialansa pioneerien iskukyvystä uransa eri vaiheissa. Siinä missä Saksanmaalta on yhtye toisensa jälkeen ponnahtanut Acceptinsa kuunnelleita, mutta oman keitoksensa kasaan keittäneitä yrittäjiä, on esimerkiksi Iron Maiden ollut paras versio itsestään, myös vanhoilla ja enemmän tai vähemmän urautuneilla päivillään.

Tämä siis oli tilanne, ennen kuin ex-Maiden -kurkku Blaze Bayley ponnautti itsensä aallonpohjasta Infinite Entanglement -albumilla, jonka musiikista valtaosin vastasi tuolloin vasta 28-vuotias Chris Appleton.

Miehen oman yhtyeen Absolvan edellislevy Defiance (2017) näytti manchesterilaisten kuin ihmeen kautta löytäneen tavan hyödyntää alku-uran Maidenin viehättävimpiä piirteitä kitaraharmonioista laukkakomppiin. Sen seuraaja Side By Side onkin jo liki täydellinen trippi niille, joiden mielestä Seventh Son Of A Seventh Sonin jälkeen Iron Maiden oli ässänsä käyttänyt.

Harvalla artistilla on kiveksiä saati näkemystä ottaa käsittelyynsä Heaven And Hellin ja 2 Minutes To Midnightin kaltaiset järkäleet, mutta Absolvan tapauksessa on jo näitä ennen kuultu albumin verran täysin vertailun kestävää omaa materiaalia.