Levyarvio: Holy Motors rakentaa Amerikan-fantasiaa Tallinnasta käsin – Tunnelmallinen yhtye jäykistyy sapluunaansa

Holy Motors
Horse
Wharf Cat

Joskus kauas on helpompi nähdä kuin lähelle. Jos Holy Motorsin kotipaikka olisi Tallinnan sijasta Tulsa, pystyisi se tuskin luotaamaan Amerikan-unelmaansa ilman että todellisuus ujuttaisi kuvaan ristiriitoja. Mutta kun musiikki perustuu elokuviin ja tienvarsimaisemiin, pysyy se yksiselitteisenä. Horse on harhamaa, mutta juuri siksi täynnä taikaa.

Fantasia rakentuu perusasioista. Kaikuisat twang-kitarat ja raukeat rytmitaustat samoavat pölyisiä preerioita, ja melodioissa häivähtää melankolia. Eloon tunnelmakeskeinen musiikki herää aina Eliann Tulven avatessa suunsa. Vakavailmeinen laulaja tavoittaa tarkasti samat vivahteet, joilla esimerkiksi Hope Sandoval (Mazzy Star) ja Sasha Bell (The Essex Green) ovat vanginneet takamaiden pysähtyneen kauneuden. Ja kun laulaja näyttää suunnan, seuraavat laulut perässä. Country Churchilla, Endless Nightilla ja Matadorilla Holy Motors kapuaa lähelle raskasta sarjaa.

Kokonaisuutena Horse jää kuitenkin tunnustelun asteelle; hieman liian kohteliaaksi, varovaiseksikin. Sointiaan hartaasti asetellessaan yhtye jäykistyy sapluunaan, jonka sisällä äänet eivät mahdu avartumaan estoitta, vaikka juuri sitä tällainen ilmaisu pidemmän päälle vaatisi.

Lumoavan ehyitä maailmoja Holy Motors luo näinkin. Mutta piirtoalueelle mahtuisi muutakin kuin ääriviivoja.