Levyarvio: Indiemuusikko juuttuu hellämelodisille urille – Lou Barlow mittailee elämänkaartaan uudella sooloalbumillaan

Lou Barlow
Reason To Live
Joyful Noise

Lou Barlow’lla pitää kiirettä. Huhtikuisen Dinosaur Jr. -pitkäsoiton päälle ei ole laskeutunut vielä pölyhitustakaan, kun markkinoille saapuu jo soololevy.

Mistään rinnakkaistuotoksista ei ole kuitenkaan kyse. Siinä missä Dinosaur Jr.:n albumi valmistui osapuilleen vuosi sitten, on Reason To Live Barlow’n varsinainen koronalevy. Se pohjautuu tuoreisiin, akustisiin kotinauhoituksiin sekä arkistokaapeista löytyneisiin muistumiin. Aikajanat törmäävät heti ensisinglellä Over You, jolla Barlow esiintyy rinnakkain vuonna 1982 tekemänsä äänitteen kanssa.

Elämänkaaren mittailu kasvaakin albumin ydinteemaksi. Barlow sekä hyödyntää menneisyyttään sellaisenaan että suhteuttaa sitä tähän päivään. Demomaista sointia leimaa pehmeä, hyväksyvä ote, joka kertoo miehen olevan tilinpäätöksen hetkellä sinut itsensä kanssa. Ja mikäpä ollessa, kun luonnoksistakin syntyy näin ehjä tunnelma.

Kappaletasolla sisältö on ohimenevämpää. Vekkulimaisen takapotkuiset ja hellämelodiset laulut perustelevat vaivatta olemassaolonsa, mutta juuttuvat pidemmän päälle samoille urille. Suoranaiseen vuorovaikutukseen musiikki ei lopulta pakota, vaikka pitää sujuvasti otteessaan.

Levyn perusta on yhtä kaikki vakaa: jos Barlow’lla on syy elää, on hänellä myös syy laulaa.