Levyarvio: Jake Xerxes Fussellin uutuus on maagisen rauhoittavaa lääkettä – Historiasta kaivetut laulut saavat nyt seuraa omasta tuotannosta

Jake Xerxes Fussell
Good And Green Again
Paradise Of Bachelors

Kun oppii soittamaan kitaraa Mississippi John Hurtin ja Reverend Gary Davisin vanhoja savikiekkoja kuunnellen ja ottaa ensimmäisen kitaratuntinsa blueslaulaja Precious Bryantilta, niin bluesin melodinen Piedmont-pikkaus käy luontevaksi. Jake Xerxes Fussell ei kuitenkaan jää siihen, vaan imeytyy kaikenlaiseen amerikkalaiseen folkiin, jonka juuret usein ovat hyvinkin vahvasti Euroopassa.

Kuten vaikka Fussellin viidennen albumin avaavassa Love Farewellissa. Sotaan lähtevien nuorten miesten jäähyväisistä morsiamilleen kertova biisi on veret seisauttavan koskettava lempeydessään ja jäätävästi kohtalon hyväksyvässä reippaudessaan. Fussellin pehmeä mutta äärimmäisen läsnä oleva laulu välittää ihmiselämän olennaisuuksia.

Ensimmäistä kertaa mukana on kolme originaalia, kaikki tosin instrumentaaleja. Laulamansa kappaleet Fussell kaivaa historian hämärästä erehtymättömällä maulla ja ymmärryksellä. Pitkä The Golden Willow Tree kertoo karmivan tarinan laivan upottamiseen huipentuvasta petoksesta ja opportunismista. On kiinnostavaa, että ennen vanhaan näitä kauhujännäreitä ei useinkaan korostettu surullisella melodialla eikä dramaattisella fraseerauksella, vaan luotettiin tarinan voimaan.

James Elkingtonin tuottama levy hyötyy hienovaraisesta rytmisektiosta, viulusta, pedal steelistä ja aavemaisesti huokaavista puhaltimista. Levy on loistoesimerkki siitä, miten vanhasta voi tehdä oikeasti uutta. Good And Green Again on maagisen rauhoittavaa lääkettä, jolle on juuri nyt huutava tarve.