Levyarvio: Jylhät synat ja virret pauhaavat uutuus-soundtrackilla – Maria’s Paradisen elokuvamusiikki kaipaisi levylle lisää melodioita

Timo Kaukolampi & Tuomo Puranen
Maria's Paradise – Official Soundtrack
Svart

Suuressa maailmassa pop-auteurit Giorgio Moroderista Daniel Lopatiniin ovat tehtailleet ääniraitoja elokuvatuotannoille vuosikaudet, mutta Suomessa moinen on ollut harvinaisempaa.

K-X-P-herrat Kaukolampi ja Puranen ovat lajin kotimaisia sankareita, löytyyhän heiltä jo Jussi-pysti Armomurhaaja- elokuvan ääniraidasta. Se luotti rustiikkiseen jousisatsiin, kun taas maallikkosaarnaaja Maria Åkerblomin lahkosta kertovan trillerin soundtrack on dramaattinen synaeepos, edustaen näin ollen kaksikon leipälajia.

Temaattisesti siinä on paljon samaa kuin toisen suomalaisen ääniveistäjän Lauri Ainalan niin ikään kristillis-mystisessä Orpokotijuhlat saarella -konseptissa. Äänimassassa soivat jylhät synat ja hetkelliset virsiäänitteet.

Mutta jos Ainala kertoo tarinan pelkällä musiikilla, ovat Puranen ja Kaukolampi tilanteiden säestäjiä. Tämä on soundtrackien ammattitauti ja yleinen syy sille, miksi äänimatto ilman kuvaa tuntuu niin usein vain satsilta irrallisia aihioita.

Löytyy levyltä sentään myös hyviä sävellyksiä: sellaiset kappaleet kuin Virgo Intacta, Maria Returns ja Righteous Betrayal ovat kelpoa carpenterilaista scifijyrinää. Pitkin levyä toistuva sireeniarpeggio pitää äänimassoja kasassa, mutta levy kaipaisi vahvempiakin melodiateemoja.