Miksi asiat eivät parane ajan mittaan, huokaa Regina Spektor – Home, Before And After tarjoaa haaveilevia popsävelmiä

Regina Spektor
Home, Before And After
Sire

Spektorin neljännestä levystä, hurmaavasta Begin To Hopesta, on jo 16 vuotta aikaa. Olikin jo aika palata venäläissyntyisen Regina Iljinitshnan musiikin pariin, jota on usein luonnehdittu laatusanalla quirky – omituinen, jopa äkkiväärä. Tässä suhteessa Home, Before And After ei tuota yllätyksiä Spektorin säveltaiteeseen ja lyriikkaan valmiiksi latautuneiden odottamattomien mutkien ja tyylikikkojen ohella. Ilmavan kepeät popsävelmät ja folk-laulelmat säestetään toisiinsa sulautetuilla konventionaalisella pianosäestyksellä sekä futupopin pelkistetyillä kosketinkuvioilla ja konetahdituksella.

Spektor on tuottanut levyn alt-rockiin erikoistuneen John Congletonin kanssa, joka vastaa monista merkillisyyksistä luomuperkussioista syntikoihin ja thereminiin. Regina Spektorin oma raikas tekijänääni on luonnollisen hallitseva kaikessa leikillisyydessään ja keskittyneemmissä lyriikoissa. Tematiikka ja tulkinnan sävy vaihtelee arkisista mietelmistä ja havainnoista melkeinpä lastenlorun kaltaisiin, auvoisiin ajatelmiin ja haaveisiin.

Albumi alkaa haikealla tunnarilla, joka huokaa ensin ”Why doesn’t it get better with time? I’m becoming all alone again”, mutta jättää harmittelun oitis seuraavassa luontoon hakeutumisen ilottelussa Up The Mountain. Ajatusten kulku etenee, jäsentyy ja sävyttyy somasti ja tarkasti sointujen ja soundien vaihtuvalla värikirjolla.