Levyarvio: Kohteliaasti jazzin perinteitä kunnioittaen – Matti Salo vaihtoi kvartetin trioon

Matti Salo Trio
One Day Travels
Luova

Rovaniemeltä Tampereelle pesiytynyt jazzkitaristi Matti Salo on viime aikoina manifestoitunut kvartetillaan. Tässä on kuitenkin asialla osittain samalla miehityksellä miehen trio, jossa niin akustista kuin sähköistä bassoa pelaa Saimaasta tuttu Juho Kanervo ja rumpua lyö, tai paremminkin sutii ja hivelee Black Motorin Simo Laihonen. Livenä Iso-Kyynärössä äänitetty meno kuulostaa täysin studiotyöltä. Kaikki kuusi sävelmää ovat johtajan kynästä ja tunnelmat hyvin rauhallisia.

Salo suosii nestemäisen kaikuisaa ja paikoin kuivemmin perinteisempää jazz-sointia. Ensin mainittu herättää fuusiomielteitä ja sitä vaikutelmaa vahvistaa myös Kanervon mietiskelevä, tavallaan kuin toisena kitarana toimiva taiteilu nauhattomalla sähköbassolla. Kontran kanssa Kanervo tarttuu usein jouseenkin.

Kauttaaltaan ehdottoman tasokas soitto miellyttänee eniten Pat Methenyn varhaiskauden ja Larry Coryellin ystäviä, mutta itse jään kaipaamaan kokonaisuudesta kitkaa ja särmää. Nyt mennään koko ajan niin pastellisävyillä verkkaisesti, että kokonaisuus jää dynamiikan puutteessa vähän turhan kohteliaaksi. Pari räväkämpää raitaa olisi kohottanut näidenkin hyvin melodisten vetojen ilmettä. Mieleenpainuvin raita on introssaan hiukan Aranjuez-konserttoa peilaava Song For Luna, joka yli seitsemänminuuttisena on myös levyn pisin.