Levyarvio: Kuin kuka tahansa 24-vuotias ihmissuhdevatuloija – Nilüfer Yanya ei turhia diivaile

Nilüfer Yanya
Miss Universe
ATO

Nilüfer Yanya toivottaa kuulijan tervetulleeksi WWAY HEALTH™ – hyvinvointiklinikalle ja pyytää tämän valitsemaan itselleen sopivimman vaihtoehdoista, kuten ”tunnen, että minua seurataan”, ”tunnen oloni yksinäiseksi ja vainoharhaiseksi” ja ”etsin usein hyväksyntää muista ihmisistä.”

Vitsi on tietysti siinä, että kaikki nämä vaikeilun ja ihmissuhdevatuloinnin muodot tulevat perinpohjaisesti käsitellyiksi Miss Universe -albumilla, jonka maailma on yhtä epävarmuutta, mustasukkaisuutta, sitoutumiskammoa ja oman paikan etsimistä.

Lontoolainen Nilüfer Yanya (sukujuuria Turkissa, Iranissa ja Barbadoksella) lienee yhtä solmussa kompleksiensa kanssa kuin kuka tahansa 24-vuotias, mutta laulajana ja lauluntekijänä hänen itseluottamuksensa tuntuu rajattomalta. BBC:n Sound Of 2018 -lupaus on julkaissut viime vuosien aikana kymmenisen kappaletta, mutta esikoislevylleen hän on kelpuuttanut niistä vain kaksi.

Niistä pelin avaa In Your Head, yksi kevään vastustamattomimmin surisevista kitararockeista, joka kuitenkin johtaa harhaan. Pixies ja The Strokes toki ovat Yanyan keskeisiä vaikuttajia, mutta niin myös Nina Simone ja Joni Mitchell.

Vaikka Yanya luottaakin kitaraan, hän tuntuu usein haikailevan Saden ja Jessie Waren kaltaisten sofistikoituneiden diivojen seuraan (itse hän on sellaiseksi aivan liian hauska ja itseironinen). Silloin hänen musiikkinsa on myös kiinnostavimmillaan, minkä sähkörumpuja myöten 1980-lukuinen Tears sekä levyn paras kappale, gospelin ja housen euforiasta elävä Baby Blu todistavat.