Levyarvio: Kuin punk rockista luopunut Eppu Normaali – Nuorisopalatsi on takertunut 80-lukuun

Nuorisopalatsi
Pyörre
Hiljaiset levyt

80-luvun puolivälin alla Jyväskylässä syntynyt Nuorisopalatsi eli tuolloin vain hetken muuntautuen pidemmän ja näkyvämmän uran tehneeksi Alice In Wastelandiksi. Lukuisten hiljaisten vuosien jälkeen Nuorisopalatsin ydinkolmikko aktivoitui uudelleen kolmisen vuotta sitten ja julkaisi debyyttialbuminsa Seitsemäs kuningaskunta (2018).

Nyt käsillä oleva Pyörre on edeltäjänsä tavoin vahvasti 80-lukulainen levy, jolla meidän aikamme kuuluu lähinnä kitaristi-laulaja Kari Smolanderin vakavaa huolta kantavissa teksteissä. Nykyihminen on poikkeuksellisen kovassa pyörteessä kun totuus ja rakkaus ovat uhanalaisia arvoja ja viha ja pelko suosituimmat tunteet. Ihmisellä on kuitenkin vaihtoehto. Pyörteeseen voi aina laittaa tulpan.

Paluu 80-luvulle paljastaa menneisyyteen takertumisen hedelmättömyyden. Turvallisissa muistikuvissa kaikki voi olla hyvin ja pysyvää, mutta kun menneisyyttä ei saada takaisin niin kannattaa tyytyä tulevaan tuntemattomaan. Soitannollisesti biisi on levyn selvimmin punk rockista kätensä pesseen Eppu Normaalin mieleen tuova raita. Nuorisopalatsin hieman väritöntä ja muodollista suomirockia Pyörre-albumilla horjuttaa vain Viskaa se tuleen -kappaleen syntsainen discobeat.