Levyarvio: Kun oudot yksityiskohdat ja tunnelmat nousevat esiin – Lichen Gumbo teki albumin Siilinjärvelle

Lichen Gumbo
Altered Village
Artsy/Ikuisuus/Jumatsuga/Lal lal lal

Lichen Gumbo on mm. hienoista drone-teoksistaan tunnetun Olli Aarnin ja Atom Mouth Gimliesistä tutun Ville Oinosen yhteinen projekti, jossa karkeasti katsottuna jälkimmäinen tuottaa ääntä ja edellinen prosessoi sitä.

Suicide oli aikoinaan käänteentekevä ja täysin uudelta kuulostava bändi. Sen jälkeen sen soundimaailmaa on kopioitu loputtomasti ja tulosta on joka vuosi määrittänyt enenevissä määrin vähenevän tuoton laki. Lichen Gumbo taas kuulostaa bändiltä, jonka estetiikka on sukua Suicidelle ja se toimii. Se ei kuulosta kuuluisalta edelläkävijäduolta vaan tuntuu siltä. Tämä tekee kuuntelukokemuksesta äärettömän paljon mielenkiintoisemman ja palkitsevamman.

Lichen Gumbon soundi on laveerattu. Se auttaa outoja yksityiskohtia ja tunnelmia nousemaan esiin. Kaikki bändin elementit ovat tunnistettavissa, mutta niiden suhteet ovat täysin eri kuin perinteisemmässä bändi-ilmaisussa. Aarni on rakentanut hienosti suodattavan kerroksen meidän ja Oinosen väliin. Se toimii kuin kuratointi.

”Songs about Siilinjärvi and other places too” lukee levyn takakannessa. Levyn avaa kappale nimeltään Perfumed. Kertooko se Siilinjärvestä vai jostain muusta paikasta? Tähän kysymykseen tarvitsemme vastauksen.