Levyarvio: Kun rock saapui Suomeen – Eeron, Jussin ja poikien ensilevytykset nyt samalle boksille

Eero ja Jussi & The Boys
Numero 1 & Numero 2 & singlet 1964-1969
Svart

Yksi lähiaikojen retroimmista julkaisuista on ensin kahtena vinyylituplana ja nyt myös kolmois-cd:nä saatavat Eero ja Jussi & The Boysin ensiaskeleet. Taikasanoilla ”jee jee jee” käynnistyvä Tahdon saaren johdattaa aidosti nostalgiselle matkalle. Suomen kaksi ensimmäistä pop-/rock-albumia ilmestyivät kumouksellisena aikana. The Beatlesin läpimurto oli antanut lopullisen kuoliniskun rautalankabuumille ja todellinen
suomalainen rock odotti yhä syntymäänsä.

Numero 1 (1965) ja Numero 2 (1966) ja vuosien 1964-1969 omat ja säestettävien laulajien kanssa tehdyt singlet ovat merkittävä siivu yhden sukupolven äänihistoriaa. Vaikka albumit ovat sisällöllinen kompromissi tuotantoportaan vaatimusten ja Eero ja Jussi & The Boysin keikkaohjelmistostaan poimimien laulujen välillä ja biisit pääosin käännöksiä tai alkukielisiä covereita, niin innostus uuden äärellä olemisesta ei jää välittymättä.

Yli 50 vuoden jälkiviisaudella kuunneltuina Numero 1 ja Numero 2 ja oheistetut singleraidat eivät ole vailla naiiviuksia tai korniuksia, mutta aikansa kuvina triplan esitykset ovat korvaamattomia. Jussi Raittisen ja Raimo Öystilän yksityiskohtaiset biisitiedot ja taustoitukset ansaitsevat oman erityismainintansa.