Levyarvio: Kuunnellako järkeä vai tunteita? – Esa Elorannan albumi on tekijänsä kuuloinen levy

Esa Eloranta
Bensaa ja kahvia
Emsalö

Ajat sitten laulaja-lauluntekijöidemme eliittiin paikkansa lunastanut Esa Eloranta on myöntänyt kuulumistensa ilmenevän lauluistaan. Bensaa ja kahvia -albumia kuunnellessa tunnustusta on helppo uskoa. Jotain ilmassa (2018) oli erolevy ja tälläkin kertaa käsillä on laulettua omaelämäkertaa tai ainakin kirjallisuudessa enenevästi viljeltävää autofiktiota.

Nimiraidan vähäeleisen haikea ylistys keikkamuusikon keitaalle johdattaa syvälle henkilökohtaisiin tuntoihin. Kasvukipuja muistuttaa isän menetyksestä, mutta edellisen albumin tunnelmista on pikku hiljaa toivuttu. Valmis elämään vakuuttaa sisäänsä käpertyneen laulajan olevan jo valmis lähtemään ulos ja ottamaan etäisyyttä melankoliaan. Pienin askelin näyttää tavan opetella elämään yksin ja hiljaisuuden kanssa sylityksin. Jossain vaiheessa kuvaan tulee myös ajatukset ja suunnitelmat sekaisin paneva uusi ihastus. Haaveita ja huvia -kappaleella käydään tuttua painia. Kuunnellako järkeä vai tunteita?

Bensaa ja kahvia on laadukas ja tekijänsä kuuloinen levy, mikä tässä tapauksessa tarkoittaa myös Bruce Springsteen -vaikutteiden yhä jatkuvaa läsnäoloa. Toisinaan-kappaleella äänimaisemaan hiipii tosin myös Tom Petty & The Heartbreakers.