Levyarvio: Lauluja hitaasta toipumisesta – Martha Wainwrightin uutuusalbumi on suorasukainen erolevy

Martha Wainwright
Love Will Be Reborn
Cooking Vinyl

Kun vanhemmat ovat laulaja-lauluntekijä Loudon Wainwright III ja folkartisti Kate McGarrigle, niin Martha Wainwrightin ja Rufus-veljensä ammatinvalintaa on voinut pitää ennalta määrättynä. Martha Wainwrightin kohdalla ura on edennyt viidenteen varsinaiseen studiolevyyn, jonka lauluissa tuttu tunnustuksellisuus äityy poikkeuksellisen näkyväksi.

Love Will Be Reborn on suorasukainen erolevy, jonka otsikko antaa kuitenkin lupauksen paremmasta. Raskas avioero lasten huoltajuusriitoineen on jäänyt taakse ja hidas toipuminen on alkanut. ”I cried only one tear for us today and I will wipe it away before the day breaks”. Ginilasin kostuttama yksinäisyys on silti läsnä. ”If I seem sad, it’s because I am.” Ja kun ihminen on pohjimmiltaan aina yksin, niin uudelta rakkaaltakaan ei uskalla toivoa kuin että tämä haluaisi elää yksin yhdessä.

Pienen kokoonpanon kanssa tehdyn albumin siloittelemattomuus on linjassa Martha Wainwrightin välillä epämukavastikin viiltävän laulun kanssa. Intohimoisissa tulkinnoissa voi jopa kuulla ripauksen veljelleen erityisen ominaista dramaattista yltiöpäisyyttä. Yhdenlaisina laulullisina ääripäinä Love Will Be Rebornilta erottuvat häivähdykset Kate Bushia ja Patti Smithiä.