Levyarvio: Matka ihanasti rutisevaan skweeehen – Uusi kokoelma valottaa konemusiikkigenren historiaa

Eri esittäjiä
Think About Music – Musik von Harmönia 2006-2014
Svartronix

Runsaasti kulttuurityötä tekevän Svartin seuraava työmaa on kotimaisen konemusiikin saralla. Alamerkki Svartronixin ensimmäinen julkaisu kartoittaa Harmönian julkaisut. Lafka oli viime kesänä tapaturmaisesti kuolleen Perttu Häkkisen alias Randy Barracudan ja Tatu Metsätähden alias Mesakin yhteisprojekti, joka syntyi tarpeesta julkaista skweeetä.

Skweee pyrkii riisuttuun, analogiseen funkiin. Se saattoi olla reaktio johonkin oman aikansa trendiin konemusiikista, mutta vaikea sanoa. Skweee on genrenä hermeettinen, sisäpiirihuumorin värittämä ja niin kaikkiruokainen ettei sitä oikeastaan voi nähdä antiteesinä millekään. Sen soundista löytyy viitteitä electroon, chiptuneen, hiphopiin, klassiseen funkiin, 80-luvun r’n’b:hen ja breikkeihin. Tempoavaruus on maltillinen ja rauhallisesti groovaava, äänimaailma aika lo-fi ja ihanasti rutiseva.

Skweeessä soundit ovat korostuneessa asemassa sävellyksellisenä elementtinä. Harmonisesti meno on yksinkertaista ja minimalistista, mutta laitteista on kautta linjan onnistuttu saamaan ulos uskomattoman rikasta äänimaailmaa.

Suurinta osaa biisejä tällä kokoelmalla aika on kohdellut ystävällisesti. Parhaat artistit, kuten Mesak, PJVM, Lazercrotch ja Eero Johannes kuulostavat todella raikkaalta.