Levyarvio: Metafyysinen matka henkien valtakuntaan – Aesop Rockin uutuudella seikkaillaan vaihtoehtoisessa todellisuudessa

Aesop Rock
Spirit World Field Guide
Rhymesayers

Monitasoisesta sanataiteestaan tunnettu Aesop Rock vie meidät metafyysiselle matkalle henkien valtakuntaan. Henkimaailman porteilta seikkailemme vaihtoehtoiseen todellisuuteen, jossa oppaanamme on keski-ikäinen räppäri, jonka kierros listaa meille tuonpuoleisen erikoisuuksia sen florasta ja faunasta aina kartografiaan.

Artistin lempiolento on kuitenkin mies itse, hän löytää aina uusia tapoja tutkia pelkojaan, ahdistuksiaan ja kaipuitaan. Matkapäiväkirjasta paljastuu, että Aesop on matkustanut astraalitasolla riittävästi ollakseen vakavasti otettava aiheen asiantuntija. Ainakin hänen riiminsä ovat saaneet aivan uusia, usein salaperäisiä ulottuvuuksia. Tarinankerronta on syventynyt, joskin suuri osa siitä on edelleen itsetutkiskelua ja sisäistä matkaa. Lisäksi ovat tulleet tieteet; kosmo- ja zoologia sekä okkultismi.

Aesop on tuottanut uransa alkuajoista asti, mutta nyt viimeistään hän on ottanut myös sen puolen toden teolla haltuun. Artistin läsnäolo on kauttaaltaan painostava – tuotannossa kuuluvat ominaiset sähkökitara, lasersynat sekä riuskat rummut, jotka tukevat toismaailmallisia tekstejä, joita mies vaahtoaa maanisella flow’llaan. Spirit World Field Guide on kuin musiikkimaailman Stranger Things, viimeisen päälle toteutettu, osittain nostalginen ja sööttikin, mutta samalla äärimmäisen painostava.