Levyarvio: Mike Polizze irtaantui juuriltaan – Ex-Purling Hiss -muusikko siirtyi lo-fista americanaan

Mike Polizze
Long Lost Solace Find
Paradise Of Bachelors

Asetelma on tuttu. Fuzzin ja lo-fin nimeen vannonut muusikko riisuu hälyn taiteensa ympäriltä, pyytää pari kaveriaan avuksi ja purkittaa akustisen levyn, jonka epiteettejä ovat paineettomuus ja apeareunainen onni.

Tarinan tuoreimman variantin esittää Purling Hissin Mike Polizze, tukenaan ja kenties innoittajanaankin ystävänsä Kurt Vile. Äänittäjä Jeff Zeiglerin avulla tallennettu Long Lost Solace Find katkoo viimeisetkin siteet Polizzen noise-taustaan ja antaa kaiken tilan rennosti soljuvalle americanalle. Ote on pienimuotoinen ja henkilökohtainen, mutta taustalta kurkkivat suuret hahmot. Polizze lienee alleviivannut laulukirjastaan ainakin Tom Pettyn ja The Jayhawksin nimet.

Levyn tunnelmaan on helppo upota. Polizze hallitsee sähköttömienkin äänitasojen vuoropuhelun täydellisesti ja sävyttää kiireetöntä kuulokuvaa viehättävän nukkavieruilla sävelkuvioilla. Mutkattomassa toteutuksessa on kuitenkin myös ongelmansa. Vaikka musiikki elää Polizzen teeskentelemättömän tulkinnan varassa, arkistaa hänen vähäsävyinen äänensä nekin ainekset, joista joku muu voisi uuttaa taikaa.

Lopulta käteen jää rakkaudella tehtyä käyttömusiikkia, joka välittää kuulijalle ennen kaikkea esitysyhteytensä. Asetelma on tuttu myös näiltä osin. Se mikä tuntuu mikrofonin ääressä ainutkertaiselta, onkin kaiuttimen tällä puolella vain yksi kaltaisistaan.