Levyarvio: Nuorten Metsänvartijoiden historia avautuu – Uusi kokoelma tiivistää amatöörimäisen kulttibändin vahvuudet

Nuoret Metsänvartijat
He olisivat voineet olla isompia kuin Jormas
Joteskii Groteskii

Kulttibändeistä puhutaan yhä keveämmin äänenpainoin, mutta tässä lienee nyt oikeasti sellainen. Kitsaasti itsestään informaatiota maailmalle pudotellut yhtye on levyttänyt harvakseltaan, keikkaillut vielä harvemmin (”Nääkin keikkailee ainoastaan joissain tyyppien kodinhoitohuoneissa”, tuskailtiin eräällä keskustelufoorumilla), mutta tuottanut sen löytäneille paljon iloa.

Nyt pitkällisen säädön jälkeen ilmestyy 14 raidan kooste Nuorten Metsänvartijoiden vuosien 1997-2003 välillä kymppituumaisina vinyyleinä ilmestyneen materiaalin parhaista paloista. Se tiivistää hyvin amatöörimäisen luontevasti bändin vahvuudet.

Musiikillisesti salaperäinen porukka sijoittuu 80-luvun new waven ja käppäisemmän pop punkin laitamille tehden kunniaa erityisesti alan suurelle tuntemattomalle Television Personalitiesille. Koosteen ainoa tunnustettu cover on silti japanilaisen tyttöbändi Shonen Knifen Concrete Animalsista veistelty Puueläintarha. Konkreettisesti ollaan jossain Kari Peitsamon ja Kollaa Kestään välisessä tilassa.

Tuhnusti klenkkaavat, mutta yksiselitteisen hurmaavat biisit aukeavat, jos on avarakatseisuutta sietää huteraa soittoa ja kiinnostusta kuulla tarinoita yleisurheilun historiasta tai metatason kertomuksia suomalaisesta rockista ja politiikasta.