Levyarvio: Ongelma jätti punkvaihteen taakseen – Kuopiolaisyhtyeen debyyttialbumi on kiinnostava mutta hajanainen

Ongelma
Todellisuus iskee
Stupido

Pari vuotta 10-luvun uusromanttisen punk rockin korkeimmasta aallonloiskeesta myöhästynyt kuopiolainen Ongelma teki kovan vaikutuksen kahdella mainiolla seiskatuumaisellaan Sohva EP (2016) ja Inkilä 27 (2018). Debyyttialbumi on pikkulevyjen herättämiin ennakko-odotuksiin verrattuna hajanainen ja pieni pettymys.

Ongelman laulajakitaristi Ville Miettinen on Ratsian Jyri Honkavaaraan ja Katujen Äänten Matias Kuuselaan verrattavissa oleva karismaattinen muusikko ja taitava biisinikkari, jonka kehitystä on kiinnostavaa seurata. Onkin harmillista, ettei Miettisen punk-vaihetta ehditty dokumentoida albumimuotoon. Todellisuus iskee kuulostaa kokoelma-albumilta, jonka biisit Kasvoja ruudulla, Juostaan, Pitäs tehdä jotain ja Peili ovat yhtyeen debyytiltä ja hardcore-ralli Nolla sympaattinen kuriositeetti.

Lisäksi on parin hyvän power pop -kappaleen jatkoksi albumille asti päätetty dokumentoida kunnianhimoinen ja pitkäpiimäinen bluesveto Sä tähtäsit kuuhun, mikä kuulostaa Kalle Aholan soololevylle kelpaavalta matskulta sekä kenties kovin koskettava, mutta Apulannan täytebiisiltä soundaava Pelkkää kuolemaa. Kakofoninen nimikappale on kelvollinen keikan lopetus, ja sopii albumillekin.