Levyarvio: Särmikäs ilmaisu vie uusiin suuntiin – Steve Earle tulkitsee edesmenneen poikansa lauluja kuin ne olisivat hänen omiaan

Steve Earle & The Dukes
J.T.
New West

Laulaja-lauluntekijä Justin Townes Earle kuoli yliannostuksen seurauksena viime vuoden elokuussa 38-vuotiaana. Alle puoli vuotta kuoleman jälkeen isä Steve Earle, yksi amerikkalaisen juurimusiikin arvostetuimmista tekijöistä, julkaisi levyllisen edesmenneen poikansa lauluja.

Steve Earle tulkitsee poikansa tuotantoa kuin se olisi hänen omaansa. Laulut ovat toki samoja, mutta hänen romuluinen lauluäänensä ja hänen taustayhtyeensä The Dukesin särmikäs ilmaisu vievät lauluja uusiin suuntiin. Justin Townes Earle oli tulkitsijana isäänsä hienoviritteisempi.

Selkeintä tämä on tulkinnassa ehkä Justin Townes Earlen hienoimmasta kappaleesta Harlem River Blues. Alkuperäisesitys on euforinen gospelin ja countryn yhdistelmä ja The Dukes on ryskytellyt kappaleen läpi raakana countryrock-numerona. Steve Earle laulaa itsemurha-aikeista kertovan kappaleen lakonisesti, vailla pilkettä, jolla poikansa tekstiä tulkitsi. En ihmettele miksi.

Huippukohta levyllä on loppuun sijoitettu Steve Earlen oma laulu The Last Words. Se kertoo hänen ja poikansa viimeisestä keskustelusta. Laulu on kaunis ja sydäntäsärkevä. Sen jälkeen levystä on vaikea sanoa mitään.