Levyarvio: Sielukas ja avarakatseinen levy tämän hetken maailmasta – Nightmares On Wax on yhä triphopin kulmakiviä

Nightmares On Wax
Shout Out! To Freedom...
WARP

Nightmares On Wax -nimen takaa löytyvällä, UK-triphopin kulmakiviin lukeutuvalla George Evelynillä on plakkarissa jo yli 30 vuotta tuottajauraa, mutta hänen vauhtinsa ei tunnu hidastuvan. Päinvastoin: miehen uusin albumi on jälleen hämmästyttävä osoitus hänen tavattomista taidoistaan miksauspöydän takana.

Levy jatkaa Shape The Futuren (2018) perintöä, mutta entistäkin vahvempana sekä eheämpänä konseptialbumina. 15 kappaleen verran täyteläistä ja pehmeän groovaavaa r&b:tä, dubia ja reggaeta hyrräävä entiteetti on jälleen varustettu absoluuttisen briljantilla vierailijajoukolla (mm. OSHUN, Shabaka Hutchings, Haile Supreme ja Greentea Peng). Albumi on tuttua, seesteistä muttei pysähtynyttä Nightmares On Waxille ominaista downtempo-hiphopia modernein soul- ja jazz-aksentein sekä lukemattomin mielenkiintoisin äänikerrostumin.

Evelynillä on myös poikkeuksellinen kyky sitoa tuotantonsa aina tiettyyn paikkaan ja aikaan universaalissa olemassaolossamme. Sielukas ja avarakatseinen levy sekä sen tiedostavat tekstit resonoivat täydellisesti viimeaikaisia maailman tapahtumia ja moraalisia arvoja. Kokonaisuus on kiistatta yksi vuoden 2021 parhaita.