Levyarvio: Sun Ran big band teki loistavan tribuutin maestrolleen – Utopistisen avant garde jazzin perintö elää yhä

Sun Ra Arkestra
Swirling
Strut

Afrofuturismin pioneerin, jazz-säveltäjä Sun Ran kuolemasta tulee pian kuluneeksi jo 20 vuotta, mutta onneksi hänen perintönsä elää edelleen. Sun Ran big band Arkestra on kiertänyt tauotta ja julkaisee nyt kahden vuosikymmenen tauon jälkeen loistavan tribuutin maestrolleen.

Mukaansatempaava puolitoistatuntinen megapaketti jatkaa Sun Ran jalanjäljissä, se on utopistista avant garde jazzia tuutin täydeltä. Arkestran universumissa raikaa myös ragtime, bebop, swing, free, fuusio ja Batman. Herkän lisän tuo viulisti Tara Middletonin tulkinta yhtyeen myyttisistä klassikoista. Orkesteria johtaa nykyisin 96-vuotias saksofonisti Marshall Allen.

Aikaansa edellä ollut electronicainnovaattori ja mystinen tietäjä Sun Ra levytti elinaikanaan tuhansia ja taas tuhansia kappaleita ja häntä pidetäänkin eräänä 1900-luvun tuotteliaimmista artisteista. Hänen vaikutuksensa nykyaikamme pop-kulttuuriin on kiistämätön.

Aikalaisille avaruusajan kostyymeista sekä uniikista filosofiastaan tunnetun Sun Ran tuotanto, spiritualismi sekä värikäs persoona olivat usein liikaa, jotenka nyt voimme iloita, että kosmisen jazz-mestarin musiikki on vihdoin löytänyt paikkansa tulevaisuudessa, josta hän aina muistuttikin sen tulevan.