Levyarvio: Swallow The Sun- ja Ghost Brigade -jäsenten uusi viritys on raskaasti groovaava monoliitti – Endless Forms Most Gruesome vakuuttaa painostavalla julmuudellaan

Endless Forms Most Gruesome
Endless Forms Most Gruesome
Inverse

Ghost Brigade ja Swallow The Sun kävelivät yhdessä liimatehtaalle, ja tuloksena on kolme varttia kalmanhajuista death metalia sludge- ja doom-pörinöillä esitettynä. Musiikkimedian huomiota sekä hilpeällä nimellään että tekijämiestensä ansioluetteloilla saanut duo toimittaa raskaasti groovaavan monoliittinsa asiaan kuuluvalla hartaudella ja perinnetietoudella – debyyttialbuminsa onkin sävellystaiteeltaan varsin kypsä poimittavaksi ja vakuuttaa painostavalla julmuudellaan. Nopeus ei ole nyt valttia, vaan kuolometalli toimitetaan pelkistettynä, hidastempoisena ja syvältä kouraisevana.

Fuzz-efektoidut särövallit ja 1970-luvulle kurkistavat, voimakkaasti kaiutetut lead-kitarat tekevät Endless Forms Most Gruesomen musiikista hivenen ajattomampaa ja samaan aikaan – hassua kyllä – persoonallisempaa kuin standardidöödiksestä. Näennäisen helppo tuotannollinen ratkaisu tuo bändin ilmaisuun koskettavaa syvyyttä ja tavoittaa aitoja surun ja lohduttomuuden tunteita. Ikään kuin Endless Forms Most Gruesome olisi ollut keskuudessamme aina ja tuntuu toisaalta tuoreelta.