Levyarvio: Tämä paketti ei leviä käsiin – Kotimainen post metal -tulokas lyö kovat kortit pöytään

Atlases
HAAR
Rain Without End

Hauskaa ja tuoretta raskasta musiikkia Porista! Atlases-yhtyeen esikoinen sludgeaa, rouhii, tunnelmoi ja räyhää, mutta paketti ei leviä kasaan, vaan debyytti lyö pöytään voittajakortit. HAAR on näkemyksekäs ja hyvällä maulla toteutettu kokonaisuus, joka vaatii ja edellyttää useampia kuunteluita avautuakseen ja antautuakseen. Tällaisia kotimaisia levyjä ei ihan joka päivä kävele vastaan.

Avausraita Neophyte oikeastaan niputtaa sen, mistä bändissä on kyse. Aggressiivista ja hitaahkoa, jopa Deftonesin lailla hiipivää hypnotisointia kuorruttaa aggressiivinen huutolaulu, välillä leijutaan puhtaissa melodioissa ja koukut odottavat kuulijaansa täyteläisen pinnan alla. Nämä kuviot vaativat aikaa: kahta vaille kaikki kappaleet kellottavat päälle viiden minuutin. Kappaleiden mielenkiinto säilyy kuitenkin pisimpienkin sovitusten yli.

Isossa kuviossa Atlases värjöttelee post metalin sateenvarjon alla, mutta bändissä on niin paljon enemmän kuin tuo kulunut genremääritelmänsä lupaisi. Uskallan väittää, että tässä on kauniin ystävyyden alku.