Levyarvio: Turvallisilta vesiltä jännittäviin maisemiin – Kansas on verevä viisikymppinen

Kansas
The Absence Of Presence
Inside Out

Rockveteraani Kansas katkaisi 16 vuotta kestäneen levytystaukonsa neljä vuotta sitten ilmestyneellä The Prelude Implicit -albumilla. Tuolloin seilattiin varsin turvallisilla vesillä ja levy sisälsi turhankin tutun kuuloista ja bändille tyypillistä kevyttä rokkia progressiivisin maustein. Niin pitkän tauon jälkeen on toki ymmärrettävää pelata varman päälle.

The Absence Of Presence rakentuu sekin tutuista Kansas-elementeistä, mutta nyt virrat ovat vieneet bändiä paljon jännittävämpään ja virkeämpään suuntaan. Musiikki ei enää kuulosta pelkältä nostalgialla ratsastamiselta ja kädenlämpöiseltä oman tuotannon kopioimiselta, vaan freesiltä ja eteenpäin menneeltä. Yhtye onnistuu kuulostamaan itseltään, mutta uskaltaa myös kokeilla ja etsiä uusia näköja tulokulmia. ”Ihan jees” -osastolta on siirrytty ”erittäin jees” -osastolle.

Kansas on yhä vahvimmillaan balladien (Never) äärellä sekä ollessaan eeppisimmillään ja progressiivisimmillaan kuten aloituskaksikolla The Absence Of Presence ja Throwing Mountains sekä tyylikkäästi levyn päättävällä The Song That River Sangilla. Tuotanto on kuitenkin tasaisen tasokasta kautta linjan.

Hatunnoston arvoinen suoritus lähes viisikymppiseltä yhtyeeltä.