Levyarvio: Tuttuja kappaleita, tuoreita sovituksia – Django Collective Helsinki polkaisee käyntiin pistämättömän svengin

Django Collective Helsinki
Do Standards
Eclipse

Kitaristi Django Rheinhardtin ja viulusti Stéphanie Grappellin jo 1930-luvulla kehittämälle gypsy swing -musisoinnille omistautunut Helsingin Django Collective on ottanut raikkaan asenteen valikoidessaan standardeja ohjelmistoonsa. Do Standards -albumi ei nimittäin kivety tyypillisimpiin djangoiluihin, vaan kappaleissa on myös Hot Clubin kvintetin perinteiden mukaisia tuoreitakin sovituksia kolmelle kitaralle, viululle ja kontrabassolle. Uusin todella tyylikäs valinta on Keren Annin soma Jardin d’hiver.

Kitaristilegendan levytetystä tuotannosta on etsitty sangen erilaisia helmiä kollektiivin taidokkaaseen käsittelyyn. Kitaristien hyperaktiivinen komppaus antaa vankan vetovoiman, jonka päällä vuorottelevat Aki Haurun vilkas sointunäpläys sekä Laura Airolan intohimoinen viuluttelu.

Osa standardeista saa yllättävää bonusta, kun nuottikorviin hiipivät tuiki tutut muistumat soittokiihkoltaan vaisummista suomi-iskelmäversioista: Häämuistojen valssi, Malagueña ja Kuningaskobra. Chaplinin Smile häkellyttää ”taiteellisella” introlla ennen kuin yksinkertaisen hieno melodia pääsee kunnolla käyntiin. Pistämättömän dynaaminen svengi pitää moitteettomasti kutinsa ja virtuositeetti on erittäin viihtyisästi linjattu hyvin oivallettujen standardien satsiin.