Levyarvio: Urbaania elämänmenoa terveen ironisen etäisyyden päästä – Tuuttimörkö muutti artistinimensä mutta älyvapaus säilyy

Ex Tuuttiz
Kaikki keil on välii diggaa Ex Tuuttizt
Johanna

Entinen Tuuttimörkö ei ole mikään kakkoskastin suomiräppäri, sillä hänen Kromihammas-kakkoslevynsä (2016) ylsi albumilistan kärkeen ja sen singlebiisi Kultainen linna on kirjoissani koko 2000-luvun parhaita älyvapauden anthemeita.

Nimenvaihdos mahdollisimman kömpelöön Ex Tuuttiz -aliakseen onkin paperilla juuri älyvapaa siirto, mutta musiikin tasoon tai tyyliin tämä sekoilu ei tunnu vaikuttaneen. Tarjolla on taas napakka albumillinen ”hyvää perusräppiä”, jossa biitit paukkuvat asiallisesti ja sanansäilä heiluu riemastuttavan terävänä. Vaikka Tuuttikseen yhdistyy pseudonyymistä lähtien tietty poltteluräpin aura, niin itse asiassa nämä energiset menobiisit sopivat paremmin ihan perinteisen kaljanlanttauksen taustalle.

Tuuttis on eräänlainen kulttuurinen slacker, joka tarkkailee urbaania elämänmenoa ja musaskeneä terveen ironisen etäisyyden päästä. Populaarikulttuurin ulkopuolinen tohina ei häntä kiinnosta, mikä voikin olla parasta lääkettä kulkutautikevään tunnelmiin. Luut näkyy ja Tää on paska city ovat kunnon bängereitä.

Kolmeen tähteen on lisättävä yksi, jos alla on neljästä seitsemään keskiolutta.