Levyarvio: Vähän teemoja, paljon improvisaatiota – Joona Toivanen Trion mestarillisella albumilla jokainen liike on tarkkaan harkittu

Arvio julkaistu Soundissa 2/2022.
Kirjoittanut: Sami Nissinen.

Arvio

Joona Toivanen Trio
Both Only
We Jazz

Saatekirje kuvailee Joona Toivanen Trion Both Only -levyä adjektiivilla “ennakkoluuloton”. Sitä se on, mutta millä tavalla! Both Only on Teosto-palkitun trion seitsemäs julkaisu, ja sitä kuunnellessa aika pysähtyy. On vain tämä hetki. Yleisesti ottaen levyllä on vähän teemoja ja paljon improvisaatiota. On vaikea sanoa, missä teema loppuu ja improvisaatio alkaa. Siinä määrin kokonaisvaltainen on kolmikon musiikillinen visio.

Yli kaksikymmentä vuotta yhdessä soittaneen yhtyeen soitossa kuuluu kokemus. Muusikoilla ei ole kiire ilmaista kaikkea osaamaansa heti, vaan pikemminkin jokainen liike on tarkkaan harkittu ja kokonaisuutta palveleva. Soittajat kehittelevät sekvenssejä ja pidempiä tunnelman kaaria kohkaavan freen sijaan.

Toivanen itse on tullut tutuksi lyyrisenä ja herkkänä soittajana. Nämä piirteet ovat yhä läsnä, mutta pianismi on entistäkin abstraktimpaa ja minimalistisempaa. Ilmaisu on miltei ambientmaista, hieman Harold Buddin ja Brian Enon tyyliin. Suurimmat irtiotot tekee rumpali Olavi Louhivuori, jonka kekseliäät nakutuskompit muistuttavat elektronisesta musiikista. Bassotteleva Toivanen, Tapani, suosii useissa kappaleissa jousta. Bassodronen myötä ambient-tunnelma entisestään korostuu. Runsaasti kaikua suosiva miksaus on kiinteä osa kokonaisuutta.

Muut artistin levyarviot

Lisää luettavaa