MAHALIA JACKSON: How I Got Over, The Apollo Sessions 1946-54

MAHALIA JACKSON
How I Got Over, The Apollo Sessions 1946-54
West Side

New Orleansista teinityttönä Chicagoon muuttanut Mahalia Jackson levytti vain muutaman kappaleen Deccalle ennen Apollo-kauttaan, joka esittäytyy näillä kolmella cd:llä. Tällöin hän oli jo tähti USAssa, kansainvälinen menestys tuli vasta Columbialla paremman jakelun, tv:n ja elokuvien myötä 50-luvun lopulla. Monien mielestä Jacksonin väkevä kontra-altto (naisäänistä matalin) on voimallisimmillaan juuri näissä kappaleissa, joiden kattaus vaihtelee pelkästä pianosta tai uruista mieskvartettiin, kitaraan ja kuoroon, jopa rumpuihin ja bassoon.
Gospelin Kuningatar keskittyy tässä enemmän rauhallisempiin negro spirituaaleihin kuin rajuun soul-gospeliin, mutta kunnon rokkaustakin löytyy. Esitykset ovat järjestään sielukkaan intensiivisiä, järisyttävimmillään vanhoissa orjalauluissa, kuten I Wonder If I Will Ever Rest. Jackson kuuli orjuuden kauhuista ne eläneeltä enoltaan, mikä teki hänestä varsin epäluuloisen (ja liikeasioissa tarkan) muita ihmisiä kohtaan. Hyvin uskonnollisena Mahalia kieltäytyi esittämästä jazzia ja bluesia (hengelliseksi luonnehtimaansa Ellingtonin musiikkia lukuunottamatta), mutta ne ovat koko ajan läsnä hänen improvisoinnissaan, äänessään ja kappaleiden rakenteissakin. Jacksonin suurin innoittaja oli kuitenkin Bessie Smith, jonka levyjä hän, saarnamiehen tytär, kuunteli salaa koko nuoruutensa. Mahalian vaikutus puolestaan kuuluu selvimmin Arethan ja Elviksen äänenkäytössä.
How I Got Over on silkkaa asiaa, mutta oheisvihkon teksti painottaa näitä levytyksiä liikaa Mahalian persoonan kustannuksella.