MARIA HÄNNINEN: Not Only But Also

MARIA HÄNNINEN
Not Only But Also
Samsara

Yli 20 vuotta sitten omillaan ensilevyttänyt multimuusikko Maria Hänninen on ansioitunut lähinnä lukemattomien bändien riveissä ja yhtä lukemattomien artistien taustajoukoissa. Yksi Hännisen tuoreimmista tehtävistä on basistin pesti Pelle Miljoona Unabomberissa. Omia levyjä Maria Hänninen on tehnyt harvakseltaan ja ne ovat jääneet varsin vähälle huomiolle.

Not Only But Also -levyllä lähes kaiken soittava Hänninen esiintyy duona Tuomari Nurmion Viides Kolonna -yhtyeestä muistettavan kitaristi Luumu Kaikkosen kanssa. Tasapuolisesti omista kappaleista ja lähes ikivanhoista lainoista koostuvalle levylle Hänninen on halunnut luoda vahvasti juurimusiikillisen ilmeen.

Bessie Smithin ohjelmistosta poimitun Wild About That Thingin svengi on paljon puhuva johdatus albumin tunnelmiin. Blues, rhythm & blues ja Django Reinhardtin mieleen tuova jazzahtava hissuttelu ovat vain joitakin levyn raaka-aineista. Maria Hännisen omista biiseistä Zaida Bluessa häivähtää calexicomainen eksotiikka ja itse sidekitaroimallaan Going Home To My Manillä blues soi tavallista rujompana.
Perusasioissa pysyttelevä Not Only But Also huokuu taitavaa muusikkoutta ja lähes samanveroista luovuutta.