Matka orjuudesta vapauteen – Rhiannon Giddensin toinen soolo on vavahduttava teemalevy

Rhiannon Giddens
Freedom Highway
Nonesuch

Carolina Chocolate Dropsin laulajatar Rhiannon Giddens on julkaissut toisen sooloalbuminsa. Se ensimmäinen Tomorrow Is My Turn (2015) oli kisällityö, näyte siitä, mihin kaikkeen hänen äänensä taipuu. Sen jokainen yksittäinen laulu oli mestarillinen, mutta kokonaisuus hajosi.

Freedom Highwaylla on Rhiannon ottanut uuden suunnan. Hän on luonut albumin, jossa jokainen yksityiskohta palvelee päämäärää, kunnianhimoista tilitystä rasismista, sellaisena kuin afroamerikkalainen väestö on sen kokenut.

Levyn avaa At The Purchaser’s Option, Giddensin vavahduttava laulu orjasta, jota kaupitellaan pienen vauvansa kanssa. Se jatkuu harkitulla yhdistelmällä uusia ja vanhoja lauluja. Erityisen väkevinä soivat Mississippi John Hurtin The Angels Laid Him Away ja Richard Farinan Birmingham Sunday.

Freedom Highway on temaattisesti matka orjuudesta vapauteen, esityksellisesti folkista funkiin. Vastaansanomattoman sielukkaasti juhlistaa vapauden riemua levyn päättävä Pops Staplesin vuoden 1965 Selma- Montgomery –marssien kunniaksi säveltämä nimikappale.

Mutta löytyy albumilta vielä yksi taso. Näissä tulkinnoissa elää kaiken aikaa syvä tietoisuus siitä, että vaikka orjuudesta on päästy, epäoikeudenmukaisuus on yhä arkipäivää.