MATTI JURVA ORKESTERI SOLISTINA JUKKA POIKA: Jurva jyrää!

MATTI JURVA ORKESTERI SOLISTINA JUKKA POIKA
Jurva jyrää!
Suomen Musiikki

Jaaha! Mukavoitetaanko Matti Jurvan rallit Jukka Pojan johdolla reggaehumpaksi? Sitäkin, mutta ei onneksi pelkästään. 1898-1943 keskuudessamme vaikuttaneen kuplettimestarin tuotantoa on koottu esittämään tähtisikermä, joka vetää vertoja Jurvaa 1930-luvulla säestäneelle Ramblersille. Osaavaa perussekstettiä täydentävät muun muassa Verneri Pohjola ja Mamba Assefa. Äskettäin 91 vuotta täyttänyt vibrafonisti Erik Lindström tuo ryhmään kokemusta.

Ape Anttila ja Pale Saarinen ovat muotoilleet sovituksiin sopivasti kurvia luiden päälle. Erik Lindströmin säveltämä alkusoitto helisee jatsillisesti. Tullaan tullaan dullailee kotipihan perillä kasvatettuna suomireggaena. Irina Björklundin hunajainen lauluvuoro hioo Sulamithin levyn helmien joukkoon. Albumin ainut vikatikki on sen otsikko. Eihän Jurva jyrää, vaan kutittelee huumorilla ja salaviisailla sanakäänteillä.

Matti Jurva ja noin joka toisen sanoituksen rustannut Tatu Pekkarinen tunnetaan ennen kaikkea rempseinä viihdyttäjinä. Tämän kokoelman täydellisin esitys on kuitenkin Georg Malmsténin tunnetuksi tekemä Väliaikainen, jota Jurva ei koskaan levyttänyt. Uusi tulkinta yhdistää maagisesti virrellisen tunnelman melankolisiin lattarisävyihin. Sitä kuunnellessa saa olla tarkkana, ettei tippa tirahda hämärtämään linssiä.