MC5: The Big Bang! – Best Of The MC5

MC5
The Big Bang! - Best Of The MC5
Rhino

1960- ja 70-lukujen taitteessa The Stooges ja MC5 rockasivat Detroitin autokaupunkia maailmankartalle. Vaikka MC5:n kitaristipari Wayne Kramerin ja Fred "Sonic" Smithin räiskintä innoittaa edelleen monia autotallikitaristeja, niin MC5 ei kuulosta 30 vuotta myöhemmin aivan niin räävittömältä ja rankalta kuin bändin maineen perusteella voisi odottaa.
Äärilaidan vasemmistolaisiksi tunnustautuneen viisikon legendaarinen esikoisalbumi Kick Out The Jams äänitettiin lokakuussa 1968 livenä yhtyeen kotikaupungissa. Ilmassa on kapinan ainekset. Korkeaoktaanisen bensiinin katku ja puroina valuvan hien haju ovat niin sakeita, että silmiä kirvelee. Levyltä on tällä kokoelmalla mukana neljä raitaa, muun muassa sensuroimaton versio nimibiisistä sekä aivan ällistyttävän sielukas ja intensiivinen Rocket Reducer No. 62 (Rama Lama Fa Fa Fa), josta Primal Scream on varastanut koukun Don't Fight It, Feel It -biisiinsä.
Back In The USA -studiolevyn maine on vähintään ristiriitainen. Jotkut pitävät sitä liki maailman parhaana rock-levynä koskaan, toiset täydellisenä mahalaskuna. Se on ensimmäinen rockjournalisti Jon Landaun tuottama albumi (Muutamaa vuotta myöhemmin Landau näki rock'n'rollin tulevaisuuden. Sen nimi oli Bruce Springsteen.) ja kiekon suurin ongelma on, että se soundaa lähinnä tulitikkulaatikolta. Levyn materiaalista etenkin Shakin' Streetin olisi voinut hyvinkin kuvitella kelvanneen myös Springsteenin esittämäksi. Oletettavasti tätä kokoelmaa kasaamassa ollut Kramer arvostaa Back In The USA -albumia, sillä levyltä on mukana peräti kahdeksan raitaa.
Kesällä 1971 ilmestyneellä High Time -albumilla armotonta kahden kitaran hyökkäystä tukemaan palkattiin paikallisia jazz-muusikoita. Albumi tukee MC5:n mainetta radikaalina ja kokeilevana garage-yhtyeenä. Orkesterilta irtoaa paikoitellen sellaista avant rock-vyörytystä, että olisi kiinnostava tietää, minne MC5:n tie olisi vienyt seuraavaksi.
Kronologisesti etenevä The Big Bang! on 21 biisin ja liki 79-minuutin mitassaan tarpeeksi kattava kooste MC5:n kaoottisen maailman ymmärtämiseksi. Albumiraitojen lisäksi mukana on materiaalia ennen Kick Out The Jamsia ilmestyneiltä singleiltä sekä yksi vuonna 1972 äänitetty livebiisi. Ja kun kokoelman tekijänä on Rhino, myös kansissa riittää luettavaa ja katseltavaa.
Kuunnelkaa kuinka moottorikaupunki rockaa! Kick out the jams, motherfuckers!