MEDEIA: Iconoclastic

Arvio julkaistu Soundissa 10/2013.
Kirjoittanut: Antti Mattila.

Arvio

MEDEIA
Iconoclastic
Fullsteam

Moni uuden ajan metallibändi on eksyttänyt itsensä murhaavan raskaan kitaravallin ja kimuranttien biisirakenteiden labyrinttiin. Tai, jos ovat levyn loppuun osanneet, kuulijat ovat kiepsahdelleet kyydistä kuka minnekin. Kyseisten retkikuntien kannattaisi tarkistaa Medeian Iconoclastic, sillä se näyttää, kuinka moniulotteisesta ja vaikutteita sieltä täältä sulattavasta musiikista tehdään ymmärrettävää ja seurattavaa, vaikka soittimet sylkevät koukeroa ja laulaja murisee kurkkunsa vereslihalle.

Medeian modernissa metallissa deathmäinen brutaali lanaus yhdistyy oivaltavaan teknisyyteen ja sitä kautta arvaamattomiin sävellyksiin. Raaka, mutta monisyinen jyräys välttelee helppoja ratkaisuja. Välillä voidaan olla kallellaan Norjan sinfonisiin black-taustaisiin bändeihin (The Dominant Species), välillä melodisemmat riffit saattavat tuoda mieleen Diablon (Iconoclastic), ja siellä täällä naislaulu ja koskettimet loihtivat kauneutta karuuden sekaan. Levy on silti leimallisesti deathmetallinen ja konstikkailla biisirakenteilla kiinni tässä ajassa. Oikeastaan vähän edelläkin.

Ei ihme, että Children Of Bodom kaappaa Medeian Euroopan-kiertueelleen. Bändit eivät ole samanlaisia, mutta taituruudessaan, omintakeisuudessaan ja ehdottomuudessaan samanhenkisiä.

Lisää luettavaa