MENTAL MARKET: Spooky

MENTAL MARKET
Spooky
Popatak

Kokkolalaisen The Refreshmentsin viime vuosikymmenen puolivälissä ilmestynyt Fresh! on tämän maan pop-historian aliarvostetuimpia levyjä. Niin nättiä ja dynaamista voimapoppia ei Suomessa ole sen jälkeen kukaan saanut aikaan. Toivottakaa siis tervetulleeksi Mental Market, joka pitää sisällään ne hienot biisit kirjoittaneen Jukka Melametsän ja vahvaäänisen, tyylikkäästi englantia fraseeraavan laulaja Tom Stenmanin. Puitteista ei homman onnistumisen luulisi ainakaan jäävän kiinni.
Eikä jääkään, mutta muutamasta kauneusvirheestä on pakko rutista. Biisit ovat aavistuksen roisimpia mitä pääpirujen taustasta olisi voinut luulla, mutta siitä huolimatta Spooky kuulostaa hienokseltaan alituotetulta. Ei iso diili, mutta oudon kolkoksi se lopputuloksen silti saa. Ja sanoitukset olisi huoletta voinut jättää kansiin painamatta, sen verran höpönlöpöä Stenmanin panos lyriikkapuolella on.
Siihen valittaminen saa sitten jäädäkin. Vanhetessaan ukot ovat löytäneet sisältään pää kolmantena jalkana rokkaavan minänsä. Väkevän ja vauhdikkaan hurjastelu on kuitenkin maltettu kuorruttaa upeilla melodioilla ikään vanhasta muistista. Roll Out The Red Carpet möyrii kuin grungen aikakaudelta syväjäädytyksestä sulatettu krapulainen slacker-nuori, mutta kertosäe on jo puhdasta kultaa. Kun Stenman laulaa kuin taivaan portilla sisään pääsyä odottava enkeli, ei Mental Marketia voi yksinkertaisesti vastustaa. Sama hallittujen kontrastien viehätys valloittaa muissakin Spookyn viisuissa. Poikkeuksena PCP , joka uppoaa siitäkin huolimatta, että skasta ei musiikinlajina ole kuin siivoustuotteita mainostamaan ja – herra varjele – Genesis-cover In The Wilderness.