MILOS: Blackbird. The Beatles Album

MILOS
Blackbird. The Beatles Album
Mercury

Milos Karadaglic on kotoisin Montenegrosta. Hän eli kasvuvuotensa Jugoslavian sisällissotien keskellä. Milos vetäytyi kovasta maailmasta, harjoitteli kaiket päivät klassista kitaraa ja kehittyi mestariksi. Popmusiikkia hän ei milloinkaan kuunnellut. Edes Beatlesiä Milos ei tuntenut, ennen kuin häntä kehotettiin perehtymään japanilaisen Toru Takemitsun Yesterdaystä tekemään kitarasovitukseen. Milos ihastui siihen.

Se johti kokonaisen Beatles-albumin syntymiseen. Blackbird on levyn nimi, ja yllättäen se osoittautuu pieneksi mestariteokseksi. Levy äänitettiin Abbey Roadin studioilla. Taltioinnissa käytettiin niitä mikrofoneja, joilla alkuperäiset hitit oli nauhoitettu. Kattaus on mahdollisimman yksinkertainen: 15 tunnettua sävelmää klassisen kitaran ja jousien tulkitsemina. Eihän kokonaisuus toimisi, elleivät sovitukset olisi nerokkaita ja Milosin soitto näin herkkää, hienostunutta ja harrasta.

Mukaan on otettu pari tähtivierasta. Jazzlaulaja Gregory Porter tulkitsee suvereenisti Let It Ben, Tori Amos karsii kaiken sarkasmin She’s Leaving Homesta ja Anoushka Shankarin sitar kuplii tripahtavasti Lucy In The Sky With Diamondsissa.