Mitään kaihtamaton sporttisoundtrack – Saimaa puki säveliksi urheilun koko tunnekirjon

Arvio julkaistu Soundissa 1/2018.
Kirjoittanut: Pertti Ojala.

Arvio

Saimaa
Urheilu-Suomi
Etenee

Tehosekoittimen perinteisen bändiformaatin jälkeen Matti Mikkola on maalannut musiikkiaan siveltimien sijasta leveällä telalla. Pepe Willbergin kanssa tehty Pepe & Saimaa (2014) ja cover-albumi Matka mielen ytimeen (2015) olivat yllättäviä, suuria ja hämmentäviäkin äänitteitä. Sama pätee myös Mikkolan kapellimestaroiman Saimaan uutuuteen.

Bonuslevyineen 30-raitainen Urheilu-Suomi tarjoaa hengästyttävää ääniraitaa Ylen samaa tunnekylläistä nimeä kantavalle 10-osaiselle dokumenttisarjalle. Saimaan käsissä sporttisuus kasvaa mittoihin, joista Jaakko Kangosjärven Musiikki ja urheilu -biisiä tai Eppu Normaalin Urheiluhullua kuunnellessa ei osannut nähdä sen enempää unta kuin painajaisiakaan.

Urheilu-Suomen osin amerikkalaisten tv-sarjojen tunnussävelten inspiroimassa viihteellisprogressiivisesti funkaavassa ja juuri mitään genreä kaihtamattomassa rytmimusiikissa soivat menneiden vuosikymmenten kaiut. Saimaan suurieleinen sointi myötäilee intensiivisesti lähihistoriamme merkittävimpiä urheilusuorituksia ja -saavutuksia. Äänen saavat niin suurimmat riemun kuin pettymystenkin hetket.

Oman sävynsä Saimaan mahtipontiseen draamaan tuovat muutamiin raitoihin kirjoitetut tekstit, joissa riittää ylevyyttä ja yliampuvuutta kuin huippu-urheilussa itsessään.

Lisää luettavaa