THE MONKEES: The Definitive Monkees

THE MONKEES
The Definitive Monkees
Warner

Poikabändityyliin yli neljänsadan hakijan joukosta kasattu The Monkees oli aluksi vain kuvitteellinen bändi jenkkiläisessä tv-sarjassa. Sarjan menestyksen innoittamana sarjan tuottajat julkaisivat The Monkeesin albumin, jolla soitti lähinnä sessiomuusikoita. Kun levystä tuli maailmanlaajuinen hitti, alkoi The Monkeesille olla kysyntää oikeassakin maailmassa sen verran, että sarjan "rumpali" Micky Dolenz otti kapulat käteensä ja opetteli soittamaan rumpuja puolessa vuodessa.
The Monkeesin soittotaidottomuus sai aikoinaan ns. aidon musiikin ystävät barrikadeille, mutta se ei estänyt The Monkeesia levyttämästä melkoista määrää purkkaklassikkoja lyhyen ensimmäisen toimintakautensa (1966-68) aikana. Valtaosa The Monkeesin hiteistä syntyi Tommy Boycen ja Bobby Hartin hittitehtaassa sekä Goffin-King -yhteistyönä, mutta taivuttelujen jälkeen myös yhtyeen jäsenet saivat omia biisejään läpi eikä jälki ollut yhtään huonompaa kuin mainittujen ammattilaisten. 70-luvulla kantri-starana jatkaneen Michael Nesmithin kirjoittama Mary, Mary kuuluu The Monkeesin hienoimpien biisien joukkoon samoin kuin Micky Dolenzin Top Of The Popsin kuvauksissa tapaamalleen tulevalle vaimolleen kirjoittama Randy Scouse Git.
Vaikka The Monkees myi aikoinaan vinyyliä teineille lähes yhtä monta rekkalastillista kuin The Beatles, on yhtyeen merkitys historiankirjoissa jäänyt paljon ansaittua vähäisemmäksi. The Monkees ei varmastikaan ole parempi bändi kuin liverpoolilaiset moppitukkaserkkunsa, mutta tuhat kertaa mieluummin laitan levysoittimeeni pyörimään The Monkeesin kokoelman kuin erään punakantisen ykköshittikokoelman.